Yöttömän yön melontareitit

1. Reitin nimi
Yöttömän yön melontareitistö

2. Reitin pituus ja reitin soveltuminen
Melontareitin kokonaispituus on noin 250 km. Reitit sopivat sekä aloitteleville että kokeneille melojille. Reitti lähtee Kolarin Aalisjärveltä ja menee Miekojärven kautta aina Torniojoelle saakka. Toinen reitti lähtee Rattosjärveltä ja kulkee Raanujärven kautta Iso-Vietoselle ja sieltä Miekojärvelle. Kolmas reitti lähtee Palojärveltä ja kulkee Iso-Vietosen kautta Miekojärvelle. Kaikki kolme reittiä yhtyvät Miekojärvessä.

3. Reitin vaativuusluokka
Reitti tarjoaa jokaiselle jotakin: extremeä villillä erämaajoella, rauhallista melontaa järvillä ja suvannoilla sekä vauhtia ja pärskeitä koskilla. Huomaa, että osa reiteistä kulkee tiettömien taipaleiden takana. Vesitilanne vaihtelee vuosittain. Tilanteen mukaan valitse sellainen reitti ja kalusto, jolla pärjäät kulloisten olosuhteiden vallitessa.

4. Reitin käyttöaika
Sulanveden aika keväällä, kesä ja syksy

5. Reitin palveluvarustus
Reitin varrella on useita lähtö- ja rantautumispaikkoja, lisäksi tulistelupaikkoja sekä taukopaikkoja ja muutamia majoituspalveluita. Kauppoja löytyy Lankojärveltä sekä Lohijärveltä.

6. Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta
Useita päiviä. Aalisjärveltä Konttajärvelle reitti on upeaa erämaajokea. Siitä eteenpäin reitille mahtuu pieniä järviä ja lappilaista maalaismaisemaa, muutama majavakin matkalla uiskenteli. Miekojärvi soveltuu järvimelontakohteeksi. Pessalompolosta Tengeliöjokea Portimojärvelle soveltuu retkimelontakohteeksi aloittelijallekin. Reitillä on järviä, suvantoja, nivoja ja muutama koski, missä voi muutama vesipärske loiskahtaa kanoottiinkin. Loppupätkä Tengeliöstä Tornionjoelle sopii päiväretkeilyyn. Reitti kiertää Aavasaksan, jossa on laavu ja muut palvelut ovat käytettävissä. Tämä osa reitistä sopii virkistysmelontareitiksi. Aikaa Aavasaksan kiertämiseen voi varata 3-4 tuntia makkaranpaistoineen.

Rattosjärveltä Raanujärvelle on erämääreitti, johon kuuluu kolme jokea ja neljä järveä. Raanujärvi sopii loistavasti retki- / järvimelontaan. Sopii päiväretki kohteeksi.

Palojärveltä Iso-Vietoselle on myös erämaareitti ja reitti kulkee kolmen ja kahden järven kautta. Sopii päiväretki kohteeksi.

7. Ulkoilulajit, johon reittiä voi käyttää
Melonta (kanootti, kajakki tai Packraft)

8. Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen
Reitti on merkattu sinisillä melojan kuvilla, melojan on hyvä varustautua kartalla ja kompassilla.

9. Luonnon- ja kulttuuriympäristön kuvaus
Tarjolla hienoja luontoelämyksiä ja upeita luontokohteita. Reitille mahtuu pieniä järviä ja lappilaista maalaismaisemaa, muutama majavakin matkalla uiskenteli, reitillä on mahdollisuus nähdä myös joutsenia sekä muita metsäneläimiä. Konttajärvellä on aivan melontareitin tuntumassa seitakivi ja peuranpyyntikuoppia. Konttajoessa on uittoa varten kaivettu 9 km jokea oikaiseva 900 metriä pitkä Suezin kanava, jota ei ole käytetty kertaakaan uittoon.

Miekojärvi soveltuu järvimelontakohteeksi. Siellä on lukuisia hiekkarantoja ja saaria, missä meloja voi pitää taukoja ja viettää aikaa. Pessalompolosta Tengeliöjokea Portimojärvelle soveltuu retkimelontakohteeksi aloittelijallekin Loppupätkä Tengeliöstä Tornionjoelle sopii päiväretkeilyyn. Reitti kiertää myös Aavasaksanvaaran.

10. Saavutettavuus
Koko matkaa ei tarvitse ylhäältä asti meloa, vaan reitin varrella on hyviä lähtö- ja lopetuspaikkoja. Lisäksi paljon erilaisia rantautumispaikkoja (esim. Aalisjärvi-Konttajärvi, Konttajärvi-Sirkkakoski, Miekojärvi, Pessalompolo-Portimojärvi, Tengeliö-Niuro, Ylitornio). Useiden koskien kiertäminen onnistuu rantautumalla.

11. Reitin ylläpidosta vastaava taho
Tauko- ja keittopaikkojen polttopuista, puuceen ja roskakorien huolloista vastaavat kunkin kuntien vastaavat tahot. Ylitorniolla Ylitornion kunta / Tekninen toimi sekä Metsähallitus ja muut yhdistykset. Omat roskat poltetaan nuotioissa ja muut tuodaan takaisin roskapisteisiin.

Reittiä ylläpidetään melojien eli käyttäjien toimesta. Mikäli reitillä on suuria kaatuneita puita tai muita vaarallisia esteitä, pyydämme antamaan palautetta kyseisen kunnan alueen Tekniseen toimeen.

12. Muuta reitin käyttäjille tiedotettavaa
Miekojärven Vaarasaaren vuokrakämppä: www.kirkonveraja.fi

Paperikarttoja saatavilla Ylitornion kunnan infopisteestä sekä paikallisilta yrityksiltä.

Lisätietoja reitin yksityiskohdista: KJ-Experience, www.kj-experience.fi

Tulostettavat reittikartat täältä:
https://aavasaksa.fi/wp-content/uploads/2018/06/A4_final.pdf

13) Reittien lisätiedot pdf versioina:

 

Jaa Facebookissa

Lisätiedot

 Takaisin