Opastetut vierailut Särkilahden puukirkossa

Vain harva paikkakunta Ruotsissa voi ylpeillä Särkilahden kirkon kaltaisesta menneisyydestä. Vanha kirkko rakennettiin Tornionlaaksoon oletettavasti 1400-luvun toisella puoliskolla. Se oli tuolloin kristinuskon toiseksi pohjoisin pyhä paikka. Kirkon tiedetään olleen paikallaan viimeistään 1482 muutama kilometri pohjoiseen Matarengista (Övertorneålta).

Talvi 1617 oli ollut hyvin runsasluminen. Lämmin kevät tuli myöhään, kerrotaan että kevät oli ”epäluonnollisen kuuma”. Sen seurauksena lumi suli nopeasti ja Tornionjoen jäänlähtö oli äärimmäisen voimakas. Jäämassat vyöryivät ja nouseva vesi aiheutti keskisen Tornionlaakson väestölle ennen näkemättömät katastrofaaliset seuraukset. Tulva vei myös vanhan kirkon, joka rikkoutui alajuoksun rannoille. Sukupolvet toisensa jälkeen ovat pohtineet esimerkiksi tarkempaa kirkon sijaintia, miltä kirkko mahtoi näyttää, oliko sen yhteydessä torneja, voiko jostain vielä löytyä kirkon osia, hirsiä yms.

Suuren tulvan 400-vuotismuisto sai meidät muistamaan tulvan viemää kirkkoa monin eri tavoin.

Halusimme kertoa – ei vain tarinaa – vaan tuoda esiin myös tosiasioita, joita tuohon tapahtumaan liittyy. Olemme tutustuneet useisiin keskiaikaisiin puukirkkoihin ja tutkineet niiden rakentamista pohjoisimmassa Ruotsissa ja Suomessa. Yhdistyksemme julkaisi vuonna 2017 Petter Anttin kirjoittaman teoksen Särkilax och kyrkan som försvann. Kirja käännettiin saman tien suomeksi nimellä Särkilahti ja kirkko, joka hävisi. Yhdistyksen suurponnistus oli rakentaa kadonneesta kirkosta kopio, kaksoiskappale. Kirkko valmistui ja vihittiin käyttöön kesällä 2018. Se sijaitsee lähellä paikkaa, jossa kirkon oletetaan kerran seisseen. Kirkon rakentamisessa käytettiin käsin höylättyjä hirsiä, sen mallina on ollut myöhäiskeskiaikainen pohjoinen puukirkon rakennustapa.

Särkilahden kirkkoon voivat yksityiset henkilöt ja ryhmät tulla opastetulle vierailulle. Kerromme vanhan kirkon ja kaksoiskappaleen historiasta ja vanhasta hirsirakentamisesta. Kirkossa on myös taideteoksia ja ikoneja, jotka ovat Monika Pohjasen, Heikki Salmen, Jussi Taipaleenmäen ja kardinaali Anders Arboliuksen lahjoittamat.

Opastuksen kesto: noin 1 tunti (riippuen ryhmän koosta, kiinnostuksesta ja kysymyksistä).
Kielet: ruotsi, meänkieli, suomi ja englanti

Kysy opastuksen hintaa paikallisista matkailuyrityksistä.

Pysäköimistilaa on myös linja-autolle. Paikalle on rakenteilla kuivakäymälä.

Jaa Facebookissa
 Takaisin