Elämysten Ylitornio

ylitorniovaakuna

Ylitornio sijaitsee Tornionjokilaaksossa, joka on perinteistä viljelysmaata. Maisemaa hallitsevat Torniojoki ja jylhät vaaramaisemat. Ylitornio sijaitsee Lapin maakunnan lounaisosassa. Kunnassa asuu noin 4400 henkilöä ja sen pinta-ala on 2212 km2. Väestötiheys on noin 2 asukasta/km2. Naapurikuntia ovat Suomen puolella Pello, Rovaniemi, Tervola ja Tornio sekä Ruotsin puolella Övertorneå.

Suomen Ylitornio ja Pello sekä Ruotsin Ylitornio muodostivat yhden yhtenäisen pitäjän ennen vuotta 1809, jolloin Haminan rauhan raja jakoi sen kahtia. Tuolloin myös nykyinen Pello kuului vielä Ylitornion pitäjään. Suomen puolen Ylitornio ja Ruotsin puolen Övertorneå muodostavat yhdessä historiallisesti, kielellisesti ja kulttuurillisesti ainutlaatuisen kokonaisuuden. Seudulla puhutaan kolmea kieltä: suomea, ruotsia ja meänkieltä.

Ylitorniolle johtaa hyvät tieyhteydet. Valtatie 21 kulkee kuntakeskuksen länsipuolitse ja itse kylänraitti, Alkkulanraitti kulkee aivan valtatien välittömässä läheisyydessä. Alkkulanraitin palvelukeskittymästä löytyvät liikkeet ja palvelut. Rajanylityspaikka ruotsin puolelle on Aavasaksan kylässä.

Lisätietoa www.ylitornio.fi

Aavasaksa_oletuskuvake
 Takaisin